Здравейте, аз съм Пламен Петров и Ви приветствам с добре дошли в нашето ателие за ръчно изработени струнни музикални инструменти „Аглая студио” ЕООД в град Казанлък, България.

Роден съм в град Ямбол през 1974г.

Изучавал съм лютиерство в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” в град Казанлък, в периода 1988 – 1993 година.
Италианският стил, прецизността и майсторството, и отношението ми към работата, получих пряко от моите преподаватели Едрьо Едрев и Христо Христов – възпитаници на Интернационалния колеж по лютиерство „А.Страдивари” – Кремона, Италия.

 

След 1993г. продължих да се занимавам с ръчна изработка на цигулки, виоли и виолончела.
През 1996г. заедно със съпругата ми Валентина Петрова, създадохме лютиерско ателие за майсторски инструменти в гр.Казанлък.
През 2002 – 2003 година изучавах тънкостите на занаята при маестро Ернесто Вая в Итернационалния колеж по лютиерство „А.Страдивари” – Кремона, Италия.
От 1999 година членувам в Регионалното сдружение на лютиери в град Казанлък, България.

Участвал съм в ежегодните изложби на Регионалното сдружение на майсторите лютиери в България, както и в престижни международни конкурси и изложения за музикални инструменти, като навсякъде съм получавал висока оценка за изработените от мен музикални инструменти!

 

 • Expo Classica 1998 – Kazanlak, Bulgaria
 • Exhibition of string musical instruments – 2000 Sofia, Bulgaria
 • Mondomusica – 2005 Cremona, Italy
 • 12 Concorso Triennale Internazionale “A.Stradivari” – 2009 Cremona, Italy
 • Eufonia – 2009 Belgium , Bulgaria, Romania
 • Magic violin - 2009 Kazanlak, Bulgaria
 • 6 Internationalen Geigenbauwettbewerb Mittenwald – 2010, Germany
 • Magic violin – 2010 Plovdiv, Bulgaria
 • 1 International Competition for Stringed Instruments – 2010 Pisogne, Italy
 • Mondomusica – 2010 Cremona, Italy
 • 2  International Competition for Stringed Instruments – 2011 Pisogne, Italy
 • Mondomusica – 2011 Cremona, Italy
 • 3  International Competition for Stringed Instruments – 2012 Pisogne, Italy
 • 5  Triennial exhibition of Violin Making Art Bulgaria – 2013 – Kazanlak, Bulgaria

Моята работа отблизо

Четвърт век лютиерското изкуство е неразделна част от моя живот! Създал съм повече от 250 музикални инструмента, които сега се намират в различни точки по света – САЩ, Япония, Тайван, Италия, Белгия, Австрия, Германия.

За мен е важен подборът на материал, както за акустичните качества на музикалния инструмент  така и за естетическия му вид – използвам дърво, което е подложено на естествено съхнене. В работата си се придържам към класическите методи и модели на доказалата се в годините италианска школа и нейните всепризнати майстори. Изработвам, както най-търсените модели на Страдивари, Гуарнери  и др.известни майстори в миналото,така и мои модели, които съм разработил в годините – плод на моят опит и творческо виждане. В моето ателие има място и за най-малките музиканти. За тях изработвам – 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 7/8  инструменти.

В изработката на всеки инструмент  се старая да придам съвършен облик на всеки детайл, стил и съвършенство – това е за мен лютиерството. Всеотдайност и любов!

Чрез лакировката предавам на инструментите си красота и неповторимост. Вярвам, че качествата на лака са важен фактор за звуковите качества и запазването на инструмента във времето. Използвам традиционни грундове, лакове на спиртна основа, на маслена основа, есенции, естествени оцветители и най-важното всички мои инструменти са лакирани ръчно, с четка! Това е бавен процес, който изисква много старание, знания и много умения. Всичко това е част от майсторството, което Вие получавате чрез музикалните инструменти, ръчно изработени, в нашето ателие.

За мен бе удоволствие, че споделихте част от времето си с мен.