Здравейте, аз съм Валентина Петрова и се радвам за Вашия избор да разгледате моята работа в детайли.
Родена съм през май 1974г. в град Казанлък, България – в центъра на лютиерското изкуство. Своите първи стъпки  в лютиерството направих в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн  „Академик Дечко Узунов” град Казанлък. От 1988 – 1993 година изучавах лютиерство при Едрьо Едрев и Христо Христов - завършили лютиерската школа в Кремона, Италия.

От 1993г.  работя като лютиер.

През 1996г. заедно със съпруга ми Пламен Петров, отворихме лютиерско ателие за майсторски инструменти, в което  вече 18 години  работим  рамо до рамо.
В първите години бях съсредоточила своите усилия в лакирането на музикални инструменти. В последствие започнах да участвам в цялостния процес на изработката им. Днес изработвам самостоятелно инструменти, които можете да разгледате, да свирите и притежавате!

В работата си следвам образците на утвърдените модели на старите именити майстори. Материала, от който изработвам инструментите е качествен, добре изсушен, с нужните акустични качества и естествена красота. Следвам традиционния метод при оформяне на детайлите - изцяло ръчен. За лакировката използвам спиртен или маслен лак, както и различни естествени есенции,смоли, масла и оцветители. Лакирам всеки инструмент с четка, като основна задача е да постигна прозрачна лакировка, тънък слой на лаковото покритие и не на последно място красив и артистичен вид.

Участвала съм в изложби на Регионалното сдружение на майсторите лютиери в България, както и на международни изложения за музикални инструменти:

  • Magic violin - 2009 Kazanlak, Bulgaria
  • Magic violin – 2010 Plovdiv, Bulgaria
  • Mondomusica – 2010 Cremona, Italy
  • Mondomusica – 2011 Cremona, Italy